Geschiedenis

Begin jaren 70 bedenkt het Scapino Ballet de nog altijd succesvolle formule om leerlingen van verschillende soorten scholen kennis te laten maken met dans.

Medewerkers van de educatieve afdeling van het Scapino Ballet reizen binnen- en buitenland af om jongeren dans en theater zelf actief te laten ervaren. Vanaf 1988 ziet het balletgezelschap zich genoodzaakt door subsidiewijzigingen bij destijds het Ministerie van WVC haar beleid te wijzigen en haar educatieve afdeling af te stoten. Scapino in School zet dan als zelfstandige stichting het educatieve werk van het balletgezelschap voort, waardoor de dansdagen blijven bestaan.

De dansdagen en dansprojecten van Scapino in School hebben een belangrijke plaats weten in te nemen binnen de culturele vorming in het onderwijs in Nederland. Maar ook in het buitenland hebben de Scapino-medewerkers de vonk van hun passie voor dans weten over te dragen op jongeren. We noemen ondermeer Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Spanje, Egypte, Burkina Faso, Indonesië en Brunei. Toen in 1996 Stichting Scapino in School het hoofd niet meer boven water kon houden heeft het Landelijk Ondersteuningsinstituut Kunstzinnige Vorming (LOKV) het werk van Scapino in School voor korte tijd voortgezet. Intussen heeft Barbara Hutchinson, die al sinds 1979 betrokken was bij het educatieve werk van Scapino Ballet, de dansdagen en dansworkshops voortgezet. Ze richt Projects Unlimited op, een kleine, maar efficiënte organisatie die zonder subsidie in staat is de projecten op scholen te blijven aanbieden.

Ze bouwt op haar eigen wijze in 15 jaar tijd verder aan de organisatie en gaat een samenwerking aan met Het Nationale Ballet. Waarvoor diverse projecten worden bedacht rondom voorstellingen zoals Romeo & Julia en Les Ballets Russes. Daarmee slaat ze een brug tussen danseducatie en het bezoek aan het theater.

In 2011 besluit ze na lang wikken en wegen het wat rustiger aan te gaan doen, waarbij ze het stokje overdraagt aan Peter Vree. Hij zal met vernieuwde energie leiding blijven geven aan de dansdagen die nu al  40 jaar op scholen door het hele land worden georganiseerd. In juli 2011 besluit ook het Scapino Ballet weer dansdagen rondom haar voorstellingen te willen opzetten. Daarbij verkiest ze Projects Unlimited als officiële partner voor concept en uitvoering. In september 2011 gaat gelijktijdig met de eerste voorstelling van Kathleen+ het bijbehorende dansproject van start.