Projecten ism het Scapino Ballet

The Great Bean

Na de successen van onze dansdagen rondom de voorstelling "Kathleen" en "Romeo &Julia" is dit het derde dansproject wat we ism Scapino Ballet Rotterdam op scholen aanbieden.

The Great Bean speelt zich af in de sfeer van de ‘roaring twenties', de opkomst van de jazz, Hollywood en het variété op Broadway met nieuwe dansstijlen als charleston en tapdans. Het is een tijd van uitbundige feesten, nieuwe rijkdom, uiterlijke schijn en verborgen tragiek. De nieuwe vermaakindustrie creëert volop dromen en illusies waarin mensen kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid.


Interview met Ed Wubbe:
door Astrid van Leeuwen

Het donkere randje van de schone schijn
Na Hans Klok laat nu ook Scapino Ballet Rotterdam zich inspireren door de legendarische illusionist en boeienkoning Houdini. Maar daarmee houdt de vergelijking ook op. Artistiek directeur Ed Wubbe: ,,Kloks show is, met Houdini’s trucs als vertrekpunt, Las Vegas-spektakel op het hoogste niveau. Voor mij echter
is Houdini meer een symbool. Voor de glitter en glamour, maar zeker ook voor de morsige en treurige kanten van het variété.”
Deze zomer zag hij een voorstelling van een klein circus. ,,Het had iets heel treurigs.
Er was bijna geen publiek, een aantal van de acrobaten was duidelijk te oud en de hele voorstelling was een beetje uit de tijd. Ik vond het aandoenlijk en juist daardoor ook weer mooi.”
Scapino-directeur en choreograaf Ed Wubbe heeft, sinds hij vorig jaar aan ‘Le Chat Noir’ werkte – een voorstelling geïnspireerd door het gelijknamige Parijse theatercafé – een liefde voor het variété opgevat. ,,Ik zie het toch min of meer als de bron van het theater. Een bron die alles in zich draagt: het vertier, het vermaak, het ontsnappen aan de realiteit. Via zang, toneelspel, dans, goochelkunsten.
Maar al die schone schijn kende ook een flinke dosis tragiek: de vaak schimmige, tweederangsartiesten, de armoedige leefomstandigheden, de vergane glorie. Het is vooral dat donkere randje dat mij fascineert.”
De productie van Scapino, ‘The Great Bean’ – genoemd naar een set imponerende boeien waaruit Houdini zich op verbluffende wijze wist te bevrijden – bestaat uit drie onderdelen. Zelf koos Wubbe (56) na de wereld van de Franse bohemienartiesten dit keer voor de Amerikaanse vermaaksindustrie. ,,De sfeer van de roaring twenties, en de jaren daarna. De opkomst van het amusement, juist op het moment dat er een grote depressie heerste. Mensen konden, via bijvoorbeeld de musicals en films van Busby Berkeley, in een schijnwereld verdwijnen.” En op dat verlangen speelde ook Houdini in. ,,Hij schiep een wereld van illusies, maar uiteindelijk was het natuurlijk allemaal een truc, een vorm van bedrog. Je weet als kijker dat het nep is, maar gaat er toch in mee.”
Ook muzikaal zocht Wubbe het contrast: ,,De happy, up-beat composities van Duke Ellington en Django Reinhardt vinden hun tegenhanger in de doorleefde songs van Billie Holiday en enkele dramatische stukken van Edvard Grieg.”

Voor meer informatie over voorstellingen en speeldata kijk op www.scapinoballet.nl
 


Romeo & Julia

 

Shakespeares beroemde liefdestragedie is één van de hoogtepunten in de westerse cultuurgeschiedenis. Eeuwenlang verschenen talloze varianten op het verhaal met Shakespeares briljante plot als leidraad.

Scapino Ballet Rotterdam danste in 2012 ‘Romeo & Julia', de sprankelende remake van de grote dansproductie die Ed Wubbe maakte voor het 50 jarig jubileum van Scapino in 1995 en het grootste publiekssucces uit de historie van het gezelschap. Met zijn eigen energieke dansstijl en de muziek uit diverse culturele windstreken laat Wubbe zowel het universele en tijdloze als het eigentijdse karakter van het klassieke thema zien.

Na het succes van onze dansdag rondom de voorstelling Kathleen+ in 2011/2012 heeft Projects Unlimited in samenwerking met het Scapino Ballet Rotterdam ook een dansdag ontwikkeld rondom het wereldberoemde liefdesdrama. Uw leerlingen gaan aan de slag met een hele andere Romeo & Julia dan u gewend bent en u zult versteld staan hoe moderne dans uw leerlingen zal inspireren!

De dansdag Romeo & Julia ism het Scapino Ballet Rotterdam is ontwikkeld voor klassen vanaf het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs.

Voor meer informatie over voorstellingen en speeldata kijk op www.scapinoballet.nl
 

 Kathleen+

Bijna 20 jaar geleden stond de danswereld versteld van het explosieve eigentijdse dansdrama ‘Kathleen’ van Ed Wubbe. Met rauwe dans op keiharde trash-rock van Godflesh, met spetterende duetten en knap geregisseerde, dynamische groepsformaties. Liefde en nijd, gelijkheid der seksen, tomeloze dansdrift en energie in een no-future sfeer vormen de thema’s. “Kathleen” maakte furore, van Rotterdam tot in New York en werd het meest gespeelde en succesvolste dansstuk van Scapino. Met Kathleen brak Wubbe ook met tradities en markeerde daarmee een nieuw tijdperk.

Nu 20 jaar later brengt het Scapino Ballet dit dansdrama opnieuw op de planken. En speciaal voor deze gelegenheid heeft Projects Unlimited in nauwe samenwerking met het Scapino Ballet Rotterdam een project ontwikkeld op basis van deze unieke voorstelling. In een intensief werkproces gaan de leerlingen de uitdaging aan om met elementen uit de voorstelling Kathleen, hun eigen versie van dit speciale dansstuk aan het publiek te laten zien. Ze maken hun eigen Kathleen, hun eigen "jungle van beton, waarin de stadsjongeren rondhangen". Maar net als in het originele stuk van Ed Wubbe, is ook deze versie van Kathleen, er één met uiteindelijk een positieve lading en hoop voor de toekomst!

De dansdag Kathleen+ ism het Scapino Ballet Rotterdam is ontwikkeld voor klassen vanaf het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs.

 

Voor meer informatie over voorstellingen en speeldata kijk op www.scapinoballet.nl

Foto's: Hans Gerritsen